Atac Cibernetic

Amenintari cibernetice 2017

Amenintari cibernetice 2017 – Atacuri devastatoare vor genera pierderi masive companiilor

Specialiştii în securitate cibernetică ai Bitdefender anticipează o creştere a numărului de atacuri cibernetice prin dispozitive inteligente. Aceste amenintari cibernetice vor conduce la blocarea activităţii unor servicii online. Vor avea de suferit cele frecvent folosite, precum site-uri de ştiri, reţele de socializare, magazine online.

Ameninţările ransomware, reclamele agresive şi revigorarea internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri şi servicii, reprezintă principalele tendinţe pentru 2017.

Atacurile care blochează accesul la site-urile unor companii, vor fi amplificate prin control, cu uşurinţă, de la distanţă, al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii îşi construiesc aşadar reţele imense de astfel de dispozitive, aparţinând unor utilizatori obişnuiţi. Apoi lansează prin intermediul lor atacuri menite să destabilizeze anumite ţinte.

Deşi, la fel ca în trecut, unele atacuri vor avea raţiuni politice sau vor fi doar componente ale unor atacuri mai complexe. O pondere importantă o sa vizeze companii cu scopul de a obţine bani prin şantajarea acestora cu sistarea temporară a activităţii economice.

Acest tip de atacuri se va dezvolta continuu din cauza exploziei numărului de dispozitive inteligente conectate la internet. În acelaşi timp securitatea nu este întotdeauna o prioritate pentru producătorii acestor gadgeturi. Memoria şi resursele insuficiente nu permit rularea unor algoritmi de securitate complecşi sau actualizări constante de software. Folosirea dispozitivelor personale în mediul corporatist va complica şi mai mult securitatea datelor.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai şi operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de câteva ore a activităţii unor servicii. Unele dintre acestea fiind: Twitter, Spotify, The New York Times, Yelp, Box, Pinterest şi Paypal.

Acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicaţiilor la nivel mondial. Cel putin pana acum, acest tip de control era rezervat doar celor mai puternici actori statali. In prezent a ajuns si în mâinile unor indivizi necunoscuţi.

Share this post

Lasă un răspuns